2 chén bún luộc
Pha 1 muỗng canh mật thùa (hoặc đường chay), 1 muỗng canh nước tương, 2 muỗng canh giấm táo, 2 muỗng canh tương ớt Đại Hàn.
Nếu không có tương ớt Đại Hàn, bạn cũng có thể chế biến: 3 quả ớt hiểm giã nhỏ, 1 muỗng canh bột (bột mì, bột năng, bột bắp gì cũng được), pha với 3 muỗng canh nước lọc.
- Bắc chảo nóng, cho vào 2 muỗng canh dầu ô-liu.
- Cho bún vào, xào nóng.
- Cho hỗn hợp giấm và tương ớt vào.
- Đảo đều cho bún thấm màu đỏ đẹp của ớt.
- Nêm nếm cho vừa khẩu vị. Tắt lửa.
- Rắc vài giọt dầu mè. Múc ra đĩa.
- Dùng kéo cắt rong biển thành từng sợi và trang hoàng.
Vegan Spicy Korean Rice Vermicelli
I made
this impromptu dish thanks to some leftover rice vermicelli. The spicy
flavor can help us feel warmer, especially on a cold day.
You'd need:
2 cups cooked rice vermicelli (the thin kind, also called bún)
Mix
1 tablespoon agave nectar (or vegan sugar) + 1 tablespoon liquid aminos
(or soy sauce) + 2 tablespoons apple cider vinegar + 2 tablespoons hot
chili pepper paste (available at Korean or Asian stores).
(In a pinch, you can combine 3 tablespoons Tabasco sauce, 1 tablespoon ketchup, and 1 tablespoon red chili powder.)
(In a pinch, you can combine 3 tablespoons Tabasco sauce, 1 tablespoon ketchup, and 1 tablespoon red chili powder.)
- In a skillet, add 2 tablespoons olive oil. Turn on high heat.
- Add the rice vermicelli (bún). Stir occasionally until it gets hot.
- Now add the liquid mixture to the bún.
- Stir evenly so that the bún has a uniform color of red pepper.
- Season to taste. Turn off the stove.
- Drizzle a few drops of sesame oil.
- Put on a plate. Use a pair of scissors to cut seaweed into thin strips and garnish.
It’s very simple and takes less than 5 minutes to make, but your “customers” will probably come back for more. I know mine did.