Canh Chua Chay - Vegan Vietnamese Sour Soup (with English)
Canh chua chay có nhiều cách nấu. Nguyên liệu chính là khóm (dưa), cà, giá, nấm, đậu hủ (chiên hoặc không chiên), me (hoặc chanh, giấm, nếu không có me). Các loại rau còn lại như bắp cải (cải nồi), đậu bắp, bạc hà, cần tây v.v. có thể uyển chuyển.
Cho 2 phần ăn, Hồng Hương Junior thái lát 6 nấm tươi hữu cơ và cho vào nồi với 3 chén nước, nấu sôi, lấy nước ngọt. (HH nghe chị Tí nói bột nêm có loại cũng có bột ngọt, nên HH không dùng bột nêm nữa.) Sau đó HH cho 1/8 quả thơm, thái nhỏ hoặc thái lớn, hình vuông hoặc hình tam giác, tùy cảm hứng. Cho 2 nắm giá tươi vào. Bắp cải chừng 2 lá, thái chỉ. Thêm 1 quả cà chua hữu cơ, thái làm 8.
Hai phút sau, khi giá và bắp cải vừa mềm, vắt nửa quả chanh nhỏ vào. Nêm 1 muỗng canh đường thuần chay, 1/2 muỗng cà-phê muối biển, 1/2 muỗng cà-phê tiêu, vài giọt liquid aminos hoặc nước tương hiệu tốt. (Chị Tí nói nước tương có loại không sạch nên HH cố gắng dùng vật liệu ít chế biến và hợp vệ sinh.) Nêm lại cho vừa ăn.
Cuối cùng cho đậu hủ thái vuông vào. Tắt lửa. Rắc ớt thái lát và rau thơm (ngò om, rau quế, hoặc ngò) lên mặt. Dùng với cơm nóng và cà tím kho tiêu. Canh chua chay cũng có thể dùng chung với bún, rất ngon.
HH chúc bạn và gia đình ăn chay thật tốt ạ.
Vegan Vietnamese Sour Soup
There
are quite a few variations of this authentic Vietnamese dish. The main
ingredients are pineapple, tomato, bean sprouts, mushrooms, tofu (fried
or not), and tamarind (if none available, you can substitute with lime
juice or vinegar). Other types of greens such as cabbage, okra, taro
stem (also known as elephant ears or Alocasia odora), or celery etc. can
be used depending on preference and availability.
For 2 servings,
slice about 6 organic mushrooms. Cook in 3 cups of water. Cut 1/8 of a
fresh pineapple into chunks (square or triangular, depending on what
seems visually appealing to you.) Add 2 handfuls of fresh bean sprouts.
Julienne 2 leaves of cabbage and add to the pot. Cut 1 organic tomato
into 8 pieces and cook with the rest.
About 2 minutes
later, when bean sprouts and cabbage are just about softened, add the
juice from half a small lime. Season with 1 tablespoon of vegan sugar,
1/2 teaspoon sea salt, 1/2 teaspoon ground black pepper, and a few drops
of liquid aminos. Adjust the seasonings to taste. The soup should taste a bit on the sour side, hence its name.
Add cubes of tofu to
the soup. Turn off the heat. Sprinkle slices of chili pepper and one
kind of chopped herb (it can be rice paddy herb/Limnophila aromatica,
basil, or cilantro). Serve hot with steamed rice and braised peppered eggplant. This soup can also be eaten with bún (thin rice noodles).
Hope you can get to enjoy vegan meals with your loved ones often.
For an authentic taste, use tamarind pulp (remove the brown bark and seeds). |
Taro stem, also authentic: Remove the fibrous part outside and slice diagonally. |
Rice paddy herb (ngò om) looks like this. It has a distinct and pleasant scent. |
Hope you can get to enjoy vegan meals with your loved ones often.