Bún Huế chay có nhiều cách nấu. Món này do Hy Vọng tặng. Cám ơn Hy Vọng ủng hộ mọi người ăn chay và luôn luôn với một nụ cười.
1. Nước dùng:
2 quả cà-rốt
1 quả su su
1 quả táo
1/2 củ sắn
1/2 củ cải trắng
5 tai nấm đông cô khô, rửa thật sạch, ngâm khoảng 15 phút cho mềm (để dành nước ngâm, đừng đổ)
Tất cả thái vừa, cho vào nồi nấu với khoảng 10 tô nước và nước ngâm nấm ban nãy. Khi sôi, cho 2 tép sả, cắt làm 4 mỗi tép, đập giập cho có vị thơm. Vặn lửa riu riu, nấu thêm khoảng 30 phút nữa.
2. Bún sợi to, luộc, để ráo.
3. Chất đạm chay màu nâu ngâm mềm (khoảng 2 nắm tay). Sau đó xào với 2 muỗng canh sả băm nhỏ, 1 muỗng canh hành tây băm nhỏ (tùy thích), 1 tép tỏi băm nhỏ (tùy thích). Nêm 1 muỗng cà-phê nước tương, 1 muỗng cà-phê đường, 1 muỗng cà-phê tiêu.
4. Đậu hủ cứng, thái hình chữ nhật vừa miệng ăn. Chiên vàng. Để sang một bên.
5. Cho 4 viên gia vị bún Huế chay vào chén, chan 1/2 chén nước dùng, khuấy cho tan đều. Bắc chảo, cho 2 muỗng canh dầu ăn, khi nóng xào với 2 muỗng canh sả băm nhỏ. Khi sả vừa mềm, cho dung dịch gia vị bún Huế chay vào. Đảo đều khoảng 1 phút, sau đó thêm 1 muỗng canh ớt bột. Tắt lửa. Cho gia vị vào nồi nước dùng. Nêm nếm với nước tương và đường thuần chay cho hợp khẩu vị.
6. Múc bún vào tô. Cho các loại rau: bắp cải thái chỉ, giá sống, hành tây thái lát mỏng (tùy thích), rau răm. Xếp đậu hủ chiên và chất đạm chay lên trên. Thêm chả lụa chay cắt dày (tùy thích).
7. Chan nước dùng thật nóng vào tô bún. Vắt thêm miếng chanh và ớt bằm nhuyễn (tùy thích).
Vietnamese Vegan Royal Noodle Soup
This dish
originates from Huế, the ancient capital of Việt Nam, so sometimes you
will find that it's called Bún Huế, Huế Rice Noodle Soup, or Royal
Noodle Soup. Hy Vọng contributes this spicy number, which is great on a
cold wintry day, if it's winter where you are.
1. Broth:
2 carrots 1. Broth:
1 chayote squash
1 apple
1/2 jicama
1/2 daikon radish
5 dried Shiitake mushrooms, wash thoroughly and soak for 15 minutes (save the water to cook later)
Cut all of the above into bite-size chunks. Boil 10 bowls of water (plus the mushroom water saved from earlier). When the water boils, add 2 stalks of crushed lemongrass (each stalk should be cut into 4 pieces). Simmer for another 30 minutes while preparing other ingredients.
2. Cook the thicker variety of rice noodle (bún) according to package instructions. Drain. Set aside.
3. Soak 2 handfuls of textured soy protein (brown in color). Sauté with 2 tablespoons of minced lemongrass, 1 tablespoon chopped onion (optional), and 1 finely chopped clove of garlic (optional). Season with 1 teaspoon soy sauce, 1 teaspoon vegan sugar, 1 teaspoon ground black pepper.
4. Cut firm tofu into bite-size rectangular pieces. Fry until golden. Set aside.
5. Mix 4 cubes of vegan Huế rice noodle seasoning with 1/2 cup of broth. Heat 2 tablespoons of vegetable oil in a skillet. Sauté with 2 tablespoons of finely chopped lemongrass. When the lemongrass is soft, add the seasoning in. Stir for about 1 minute, then add 1 tablespoon of red chili pepper powder. Turn off heat. Add the mixture to the broth. Season to taste with soy sauce and vegan sugar.
Vietnamese coriander (Rau răm) |
7. Add boiling broth to the bowl. You can squeeze some lime and enjoy with finely chopped chili pepper (optional).
And there we have it, Vegan Royal Noodle Soup, Vietnamese style!