Nguyên liệu:
Bột:
1 chén bột mì
1 chén bột gạo
2 chén nước
½ chén nước cốt dừa (xay dừa khô nạo với nước trong máy sinh tố, sau đó lọc lấy nước cốt)
3 muỗng canh dầu ăn
1 muỗng canh bột nghệ
Chút muối
Nhân:
½ chén đậu xanh nguyên hột màu vàng, nấu chín
½ chén đậu hủ chiên, thái sợi
1 chén giá tươi
½ chén cà-rốt, bào sợi
1 chén nấm (loại nấm nào cũng được), thái lát
Nước tương:
3 muỗng canh nước
1 muỗng canh mật thùa (hoặc đường chay)
1 muỗng liquid amino (hoặc nước tương)
1 muỗng nước vắt chanh
Một cách để dễ nhớ là tổng cộng tất cả 6 muỗng. Ớt tùy thích.
Thực hiện:
Khuấy nguyên liệu làm bột bánh cho đều. Để sang một bên cho bột nở.
Bắc chảo, cho 1 muỗng canh dầu ăn. Khi chảo nóng, xào sơ cà-rốt, đậu hủ, giá, nấm. Đảo đều. Nêm chút muối, tiêu, nước tương cho vừa ăn. Để sang một bên.
Bắc chảo lớn, vặn lửa cao, tráng dầu ăn đều trên mặt chảo. Khuấy bột lại cho đều. Khi chảo nóng, cho một vá bột vào, tráng đầy mặt chảo, mỏng vừa.
Trải đều nửa vá đậu xanh trên bánh. Cho hỗn hợp đậu hủ, giá, nấm, cà-rốt lên trên. Đậy nấp lại thật kín, bớt lửa xuống vừa, đợi bột chín, khoảng 2-3 phút. Sau đó mở nắp ra, vặn lửa nhỏ lại, chiên thêm 3-4 phút nữa. Khi bánh chín giòn, xếp phần bánh bên trên để che nhân lại. Cho vào dĩa bàn lớn. Dùng chung với rau sà-lách, rau húng cây, rau răm, rau tía tô, ngò v.v. và nước tương pha.
Vietnamese Vegan Savory Crepe
Bánh xèo is a not-too-missed
Vietnamese dish, which Hy Vọng contributed. It is good for family
gatherings. The ingredients are accessible and fairly inexpensive.
Literally, "bánh" means cake, and "xèo" means sizzling. It does sizzle a
little when you pour the batter on the hot frying pan, and the edges
especially should be a bit crunchy and crispy. Enjoy!
Ingredients:
Batter:
1 cup unbleached, organic all-purpose flour
1 cup rice flour
2 cups waters
½ cup coconut milk (purée shredded dry coconut with some water, then filter and use the liquid)
3 tablespoons vegetable oil
1 tablespoon turmeric powder
A pinch of sea salt
Filling:
½ cup dried yellow peas, soaked then cooked well
½ cup fried tofu, cut into strips
1 cup fresh bean sprouts
½ cup carrot, julienned
1 cup mushroom (choose your favorite), thinly sliced
Dipping sauce:
3 tablespoons water
1 tablespoon agave nectar (or vegan sugar)
1 tablespoon liquid aminos (or good soy sauce)
1 tablespoon lime juice
An easy to remember this formula is that there's a total of 6 tablespoons. Chili hot pepper is optional. A peek of what the filling looks like under the crispy crepe. |
Directions:
Mix all ingredients for the batter. Set aside.
In a frying pan, add 1 tablespoon
vegetable oil. When the pan is hot, stir-fry carrot, tofu, bean sprouts,
and mushrooms. Season with a pinch of salt, ground black pepper, and
soy sauce to taste. Set aside.
In a medium-large frying pan, turn
heat on high. Add enough vegetable oil to cover lightly the pan surface.
Stir the flour batter again. When the pan is hot, pour in 1 ladle of
batter, and make sure the whole surface is coated evenly with the
batter. It should be a medium thin layer.
Add half a ladle of cooked yellow
peas, spread evenly. Then add the mixture of tofu, bean sprouts,
mushrooms, and carrot on top. Cover the pan completely with a lid, and
reduce to medium heat. Wait for the batter to be cooked, about 2 or 3
minutes.
Remove the lid, reduce to low heat,
and fry for another 3 or 4 minutes. When the crepe is crispy, fold half
of it on top of the filling. Use the spatula to press on it a little.
Transfer onto a large plate. Serve with lettuce, mint, Vietnamese
coriander, perilla, cilantro etc. and dipping sauce.