Su Su Xào Chay

Quả su su thông dụng nhiều nơi trên thế giới, ở Nam Phi người ta cũng gọi là “chouchou.” Trên đất nước Việt Nam chúng ta, Tam Đảo nổi tiếng là có su su ngon.

Cách chọn su su rất dễ, bạn nên tìm vỏ nhẵn mịn, đừng bị đốm đen. Su su không có chất béo, không có cholesterol, không có chất muối (sodium), và là nguồn sinh tố C rất tốt. Bạn có thể giữ su su trong tủ lạnh khoảng 1 tháng, khi ăn chỉ lấy ra rửa sạch. Vỏ su su ăn được, không cần gọt bỏ.


Món này Hồng Hương Junior xào không có dầu. HH thái chỉ 1 quả su su. Bắc chảo, lửa cao, cho su su vào, nấu với ¼ chén nước lọc. Khi sôi, bớt lửa vừa, đậy nắp lại cho mau chín. Khi su su mềm, nêm tí muối, 1 muỗng cà-phê nước tương, 1 muỗng cà-phê đường. Tắt lửa.

Ngò thái nhỏ, trộn đều. Rắc tiêu và dầu mè. Múc ra đĩa. HH trang hoàng với hạt hạnh nhân sống (raw).

Chúc bạn ăn chay ngon và vui.


Vegan Stir-fried Chayote Squash


The chayote squash is called by many names around the world, showing that it is quite popular. It has a seed inside, so technically, it's a fruit. A good source of vitamin C, the chayote is sort of crunchy and fat-free, cholesterol-free, as well as sodium-free. Choose the ones with smooth and unblemished skin (there is no need to peel when cooking). Chayotes can be kept well in the refrigerator for up to 1 month.

Cut 1 chayote squash into thin strips. Cook in high heat with ¼ cup of water. When the water is boiling, reduce to medium heat, and cover the pot with a lid. When the chayote is softened, season with a pinch of salt, 1 teaspoon soy sauce (or liquid aminos), and 1 teaspoon vegan sugar. Turn off stove.

Add chopped cilantro, stir well. Sprinkle ground black pepper and sesame oil. Put on a plate. Garnish with raw almonds. And there we have it, another vegan dish, simple and nutritious!