Cabbage mushroom salad & porridge
This Vietnamese cabbage salad is
usually consumed with porridge. Use trumpet mushroom. Slice and sautée,
then mix with shredded cabbage, and mint, Vietnamese cilantro (rau răm),
and basil. For dressing, mix 1 tablespoon sugar, 3 tablespoons rice
vinegar, juice from half a lime/lemon. Sprinkle some salt. Squeeze the
cabbage to soften it a bit. Finally, add enoki mushroom and season again
to taste.
Porridge is cooked with sliced mushroom and ginger. Add a bit of mushroom seasoning. Enjoy with the salad and vegan fish sauce straight up. Highly recommended!
From the nonprofit George Mateljan Foundation web site: "Cabbage
is an excellent source of vitamin K and vitamin C. It is also a very
good source of fiber, manganese, folate, vitamin B6 potassium and
omega-3 fatty acids. Cabbage is also a good source of thiamin (vitamin
B1), riboflavin (vitamin B2), calcium, magnesium, vitamin A, and
protein."
Cháo & gỏi bắp cải nấm (Hồng Hương)
Gỏi bắp cải trộn nấm loa kèn (nấm lục bình), dùng chung với cháo và nước mắm chay nguyên chất (không pha).
Bắp cải tươi, thái nhỏ, trộn với nấm loa kèn thái sợi (xào mềm) và các loại rau sống. Pha 1 muỗng đường, 3 muỗng giấm, nước cốt nửa quả chanh. Cho vào gỏi bắp cải, rắc chút muối, bóp đều. Thêm nấm kim châm. Cuối cùng nêm lại cho vừa khẩu vị.
Nấm loa kèn - King trumpet mushroom
Nấm loa kèn thái nhỏ, xào đến khi vừa mềm
Bắp cải thái nhỏ - Shredded cabbage
Rau răm, rau quế, rau húng cây - Vietnamese cilantro, basil, mint
Nấm kim châm, trộn chung với gỏi - Enoki mushroom
Cháo nấu với nấm, gừng, nêm chút bột nêm - Porridge with mushroom and ginger
Bắp cải có nhiều sinh tố K và sinh tố C. Bắp cải cũng có chất xơ, măng-gan, folate, sinh tố B6, potassium, chất béo omega-3. Ngoài ra, bắp cải cũng là nguồn sinh tố B1, sinh tố B2, canxi, magnesium, sinh tố A, và chất đạm.
Chúc các bạn một tuần ăn chay bổ dưỡng thân, tâm, linh