Bún Cay Đại Hàn Chay

2 chén bún luộc
Pha 1 muỗng canh mật thùa (hoặc đường chay), 1 muỗng canh nước tương, 2 muỗng canh giấm táo, 2 muỗng canh tương ớt Đại Hàn.

Nếu không có tương ớt Đại Hàn, bạn cũng có thể chế biến: 3 quả ớt hiểm giã nhỏ, 1 muỗng canh bột (bột mì, bột năng, bột bắp gì cũng được), pha với 3 muỗng canh nước lọc.

  • Bắc chảo nóng, cho vào 2 muỗng canh dầu ô-liu.
  • Cho bún vào, xào nóng.
  • Cho hỗn hợp giấm và tương ớt vào.
  • Đảo đều cho bún thấm màu đỏ đẹp của ớt.
  • Nêm nếm cho vừa khẩu vị. Tắt lửa.
  • Rắc vài giọt dầu mè. Múc ra đĩa.
  • Dùng kéo cắt rong biển thành từng sợi và trang hoàng.
Có thế thôi, thêm một món chay cho chúng mình nhé!

Vegan Spicy Korean Rice Vermicelli

I made this impromptu dish thanks to some leftover rice vermicelli. The spicy flavor can help us feel warmer, especially on a cold day.

You'd need:
2 cups cooked rice vermicelli (the thin kind, also called bún)
Mix 1 tablespoon agave nectar (or vegan sugar) + 1 tablespoon liquid aminos (or soy sauce) + 2 tablespoons apple cider vinegar + 2 tablespoons hot chili pepper paste (available at Korean or Asian stores).

(In a pinch, you can combine 3 tablespoons Tabasco sauce, 1 tablespoon ketchup, and 1 tablespoon red chili powder.)
  • In a skillet, add 2 tablespoons olive oil. Turn on high heat.
  • Add the rice vermicelli (bún). Stir occasionally until it gets hot.
  • Now add the liquid mixture to the bún.
  • Stir evenly so that the bún has a uniform color of red pepper.
  • Season to taste. Turn off the stove.
  • Drizzle a few drops of sesame oil.
  • Put on a plate. Use a pair of scissors to cut seaweed into thin strips and garnish.
It’s very simple and takes less than 5 minutes to make, but your “customers” will probably come back for more. I know mine did.