Vật liệu:
- 1 củ cải trắng gọt vỏ, cắt khúc
- 1 củ sắn gọt vỏ, cắt khúc
- (Nếu không có sẵn, có thể dùng cải nồi, su hào, cà-rốt, bắp, v.v. bất cứ loại rau củ nào để có chất ngọt)
- 5 tai hồi
- Vài cọng quế khô
- 1/2 muỗng cà-phê hạt ngò khô
- 1/2 muỗng cà-phê hạt tiêu nguyên hột
- 1 củ hành tây
- 1/2 củ gừng
- 1 củ hành hương
- 2 lon súp rau cải chay
- 1 hộp gia vị phở (loại 4 miếng vuông hoặc trong bao nho nhỏ)
- 1/2 gói chất đạm chay loại khô màu nâu (TVP = textured vegetable protein) - nếu không có sẵn, có thể dùng đậu hủ chiên, nấm, hoặc nấm loa kèn
- Bột nêm thảo mộc hoặc muối biển
- Bánh phở
- Giá, ớt, rau húng quế, ngò, hành
- Tương đen, tương đỏ, tiêu, chanh
- Nấu các loại rau củ trong nồi nước lọc, chừng 15 phút, lửa vừa.
- Cắm nĩa vào củ hành đã lột vỏ bên ngoài, nướng trên lửa nhỏ khoảng 5 phút (hoặc trong lò nướng bánh mì khoảng 10 phút).
- Gừng cũng nướng giống như hành, đập giập.
- Rang quế, tai hồi, ngò khô, hạt tiêu khoảng 4 phút.
- Cho tất cả vào nồi nước phở, đun 15 phút nữa.
- Thêm 2 lon súp chay, cho gia vị phở vào nấu cho tan.
- Nêm nếm bằng muối biển hay bột nêm cho vừa khẩu vị.
- Ngâm 1/2 gói chất đạm chay loại khô màu nâu trong nước ấm cho mềm (chừng 15 phút).
- Trút chất đạm chay ra rổ cho ráo nước. Rắc 1/2 muỗng cà-phê bột nêm, trộn đều.
- Thái nhỏ 1 củ hành hương, cho tí dầu vào chảo, chờ dầu nóng, trút hành vào đảo chừng vài phút.
- Sau đó thêm chất đạm chay vào xào chín, chừng 5 phút. Trút ra đĩa, để sang một bên.
- Luộc bánh phở, vớt ra rổ cho ráo. Cho vào tô, bày vài miếng chất đạm chay xào lên trên.
- Thêm hành, ngò thái nhỏ, vài khoanh hành tây thái mỏng. Múc nước phở chay chan vào. Rắc thêm tí tiêu.
- Dọn ra dùng với giá, rau húng quế, vắt 1 miếng chanh, bên cạnh là 1 dĩa tương đen, tương đỏ để chấm với chất đạm chay.
Vegan MoFo IV Ngày 18: Vegan Phở
Inspired by Kittee’s request, this recipe was translated into English. Let’s call it “Vegan Phở.”
Ingredients:
- 1 daikon radish, peel, cut into chunks
- 1 jicama, cut into chunks (like daikon radish)
- (You may also use other roots and vegetables for the broth, for example, cabbage, carrot, corn etc. The objective is to get a nice vegan stock. The phở flavor will come from the seasonings later.)
- 5 star anise pods
- A few cinnamon sticks
- 1/2 teaspoon coriander seeds
- 1/2 teaspoon whole black pepper seeds
- 1 onion
- 1/2 medium ginger
- 1 shallot
- 2 cans of vegan/vegetable broth
- Phở seasoning (about 4 bouillons/packets)
- 1/2 bag of dry TVP (textured vegetable protein), brownish color
- Mushroom seasoning or sea salt
- Phở noodle (white, medium width, made from rice and water, available at Asian supermarkets)
- Bean sprouts, chili pepper, basil, cilantro, green onion
- Hoisin sauce, red chili paste, ground pepper, lime
Example 1 of Phở Seasoning |
Example 2 of Phở Seasoning |
A popular kind of red chili paste |
- Cook daikon radish and jicama (or other roots, vegetables) in a pot of water with medium heat for 15 minutes.
- Insert a fork into a peeled onion and roast over low flame for about 5 minutes (or broil in toaster oven for about 10 minutes). This is to soften it and to bring out the aroma.
- Do the same with ginger, then pound to flatten it.
- Roast cinnamon sticks, coriander seeds, and whole black pepper seeds on a skillet for about 4 minutes.
- Add the above to the vegetable broth; cook in medium heat for another 15 minutes.
- Add 2 cans of vegetable broth, then add phở seasoning bouillons/packets.
- Season to taste with mushroom seasoning or sea salt.
- Soak half a bag of TVP in lukewarm water until softened (about 15 minutes).
- Drain in a colander. Add 1/2 teaspoon mushroom seasoning (or sea salt). Mix well.
- Chop shallot and sauté in skillet with some vegetable oil for a couple minutes.
- Add the TVP to the skillet and stir-fry for about 5 minutes. Put on a plate and set aside.
- Incidentally, if you don't have TVP, you can use fried tofu, button mushrooms, or king oyster mushrooms (or anything else of similar texture).
- Boil phở noodle and drain well in a colander.
- Put the desired amount of phở noodle in a bowl.
- Place some stir-fried TVP pieces on top.
- Add chopped green onion and cilantro.
- Add a few thinly sliced onion.
- Pour the phở broth in your bowl.
- Sprinkle some black pepper.
- Serve with bean sprouts and basil (a must).
- Add the juice from a small wedge of lime, if you wish.
- Dip the stir-fried TVP in hoisin sauce and red chili paste.